De digitale online wereld is niet veilig

Mijn generatie is de eerste digitale generatie. Als kind speelde ik op spelcomputers (nog steeds trouwens), maakte ik mijn schoolwerkstukken op de eerste pc’s en als jonge tiener kregen we thuis internet. Ik heb vrienden die investeren in bitcoins, kennissen zijn gehackt en ook mijn privégegevens zijn gestolen van websites die hun veiligheid niet op orde hadden. Het slechte nieuws is dat jouw privégegevens waarschijnlijk ook zijn gestolen. Deze digitale online wereld houdt mij bezig

De digitale online wereld, dat klinkt best abstract. Maar wanneer ik mijn smartphone pak dan gebruik ik social media om te praten met mijn vrienden, sturen mijn ouders een foto om te laten weten dat het goed met ze gaat en gebruik ik een app om de verwarming thuis hoger of lager te zetten. Familie, vrienden, thuis. Alles wat belangrijk is, is ook digitaal en online. En ik maak mij zorgen, want de digitale online wereld is niet veilig.

Op digitalattackmap.com zie je real time cyberaanvallen die wereldwijd plaatsvinden. Het worden er steeds meer.

Elke minuut vinden er cyberaanvallen en hacks plaats. Deze zijn niet alleen gericht op grote bedrijven en overheden, maar ook op kleine ondernemers en op jou en mij. Er zijn meer aan het internet aangesloten apparaten dan er mensen zijn, schattingen lopen uiteen van 8 tot 25 miljard. We worden steeds afhankelijker van deze ‘slimme’ apparaten zoals thermostaten, camera’s en tv’s, maar sommige daarvan zijn zo onveilig dat ze in 3 (!) seconden na aansluiting zijn gehackt. Tegelijk hebben we geen controle over onze online privégegevens waarvan we niet weten wie deze hebben en met wie deze worden gedeeld. 

Alleen de Europese Unie is groot genoeg om een verschil te maken, bijvoorbeeld door te zorgen dat onveilige slimme apparaten niet verkocht worden. Zij moet dus aan te slag om te zorgen dat we veilig zijn. Niet alleen offline, maar juist ook online. Dat motiveert me, zodat iedereen online veilig kan zijn. Daarom ben ik op 23 mei kandidaat voor het Europees Parlement: het is tijd voor mensen die digitaal denken en doen. 

2 antwoorden op “De digitale online wereld is niet veilig”

  1. hoi maurice wat je aan het begin vertelde is mij ook overkomen alleen dan niet met bitcoins maar met fortnite ik had best veel geld in mijn acount gestoken en toen op eens was het weg. bedankt alvast als je een like achterlaat op mijn blog groetjes Youri visser

    1. Hallo Youri, dank voor je reactie. Wat vervelend dat je geld bent kwijtgeraakt bij Fortnite. Hopelijk gebeurt je dat niet nog een keer! Groet van Maurice

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *