Vier risico’s voor kinderen die met online speelgoed spelen

Vragen over deze blog? Mail me via maurice@mauricehoogeveen.eu of volg me via social media!

Ouders letten altijd goed op het speelgoed die ze aan hun kinderen geven. Niemand wil dat hun kind zichzelf verwond tijdens het spelen. Maar vergeet scherpe randjes of stukken speelgoed die afbreken. Een nieuw risico is dat kinderen kunnen worden bespied via hun ‘slimme’ speelgoed.

Steeds meer speelgoed is verbonden aan het internet. In de VS heeft een derde van de huishoudens met kinderen dit in huis. Veel van de miljarden apparaten die zijn aangesloten aan het internet zijn onveilig. Dat geldt ook voor online speelgoed. Onveilige apparaten zijn vaak kwetsbaar voor hacks en delen regelmatig onveilig privégegevens. Met name jonge kinderen zijn weerloos en dat maakt ze extra kwetsbaar.

Er zijn vier risico’s:

  1. Het speelgoed gebruikt onveilige (wifi) verbindingen, waardoor hackers makkelijk binnen kunnen dringen en direct met kinderen kunnen communiceren. Dit was bijvoorbeeld mogelijk bij een onveilige Barbiepop.
  2. Kinderen kunnen via GPS-verbindingen worden gevolgd, zoals via smartwatches speciaal voor kinderen. Het is de bedoeling dat alleen de ouders dat kunnen, maar wanneer het product onveilig is dan kunnen kwaadwilligen dat ook. Recent zijn hierdoor onveiligesmartwatches van de markt afgehaald. 
  3. Er is speelgoed dat gebruik maakt van microfoons en camera’s. Er worden geluid- en video-opnames gemaakt die online worden geanalyseerd. Deze worden gebruikt om speelgoed instructies te geven over hoe te reageren op acties van kinderen. Deze gegevens moeten veilig worden opgeslagen, maar dat gebeurt niet altijd. In de VS zijn hiervoor al boetes uitgedeeld aan fabrikanten. 
  4. Speelgoed dat privéinformatie verzamelt (bijvoorbeeld door het aanmaken van een account) over kinderen en deze deelt met derden. Met deze informatie konden partijen hun reclames beter richten op de kinderen en hun ouders, die natuurlijk van niets wisten. 

(Tekst gaat door onder het filmpje)

Deze risico’s komen niet alleen bij goedkoop speelgoed voor, maar ook bij bekende merken zoals Barbie en Furby. Kortom: check bij online speelgoed altijd of deze veilig is voor je kinderen. Mediawijzer heeft hiervoor een checklistgemaakt. Maar is het realistisch dat ouders voor een pop met een internetverbinding een checklist van twee A4 moeten nagaan of deze wel veilig is? Natuurlijk niet. 

Het is niet te begrijpen dat onveilig speelgoed gewoon te koop is. Dat moet echt anders. Kinderen moeten beschermd worden tegen gevaren, online en offline. Dat begint met veilig speelgoed. 

Eén antwoord op “Vier risico’s voor kinderen die met online speelgoed spelen”

  1. Heel belangrijk dat er regelgeving op Europees niveau gemaakt wordt en dat dit speelgoed gecontroleerd is voordat het in de winkels terecht komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *