Europese ‘waakhond’ tegen nepnieuws

Een Europese ‘minsterie van waarheid’ dat bepaalt wat nepnieuws is of niet? Waar doet me dat aan denken?

Gelukkig werkt het hier anders en controleert de pers de overheid en niet andersom. Dit is essentieel voor onze vrijheid. Europa of Nederland mag nooit bepalen wat nep of echt nieuws is. Het initiatief uit Singapore waarbij de overheid bepaalt wat nepnieuws is of niet mag van mij dan ook ver weg blijven (zie link onderstaand).

Toch is er een Europese ‘waakhond’ tegen nepnieuws, EUvsDisinfo. Deze heeft eerder de NPO, de Gelderlander en GeenStijl als nepnieuws betiteld. Volstrekt belachelijk.

Maar we moeten ook niet naïef zijn: meer transparantie is noodzakelijk. We weten dat trollenlegers uit bijvoorbeeld Rusland verkiezingen proberen te beïnvloeden en permanent onrust zaaien.

Gebruikers van sociale media moeten daarom eenvoudig de bron van een artikel kunnen zien om zelf te beoordelen hoe betrouwbaar een bericht is. Hier kunnen afspraken over worden gemaakt met de social mediabedrijven. Tegelijkertijd moeten we via Europa de landen aanpakken die nepnieuws verspreiden, bijvoorbeeld door gezamenlijke sancties.

Vrij zijn we mede dankzij de media, maar ook door niet naïef te zijn. Ben je het daarmee eens?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *