Doellijntechnologie: verleidelijk om te manipuleren?

27 februari 2017, Feyenoord – PSV in de Kuip. Met mijn zwager zie ik vanaf vak O, vrijwel naast de doellijn, het schouwspel zich ontvouwen. Het is spannend, want bij winst is Feyenoord bijna niet meer in te halen door PSV in de strijd om het kampioenschap.

Bij de stand van 1-1 kopt in de 82e minuut Feyenoorder Jan-Arie van der Heijden de bal in de handen van PSV-keeper Zoet. Grote kans, wij juichen al. Maar de bal lijkt er niet in te gaan. Het gejuich verstomt. Dan gebeurt er iets onverwachts. Scheidsrechter Nijhuis fluit en wijst naar de middenstip: doelpunt! De Kuip ontploft, wij juichen mee. We hebben geen doelpunt gezien, maar dat interesseert ons niets. 

Op weg naar huis horen we op de radio dat Zoet zelf de vangbal over de lijn heen heeft getrokken. Niemand had het doelpunt gezien, behalve Hawk-Eye, het systeem met doellijntechnologie dat toevallig in de Kuip werd getest. Nijhuis verklaarde later dat zijn horloge begon te trillen en flikkeren. ‘Goal’ verscheen er in zijn scherm. Eerder die dag was de werking nog getest, dus hij wist zeker dat het een doelpunt was. 

Door dit doelpunt, dat anders nooit gezien zou zijn, won Feyenoord met 2-1. Op 14 mei 2017 werd Feyenoord kampioen met 1 punt verschil van de nummer twee. 26 februari bleek achteraf de cruciale dag waardoor dit kon gebeuren. Feyenoord is misschien wel de eerste profclub die kampioen werd mede dankzij doellijntechnologie. Een primeur!
(Tekst gaat door onder de afbeelding)

Feyenoord de eerste profclub die kampioen werd dankzij doellijntechnologie?

Inmiddels wordt digitale technologie bij alle grote toernooien ingezet: de Champions League, het WK en EK. De verleiding om deze technologie te manipuleren is daarom groot, want er staat nogal wat op het spel. Geld, eer en roem. Ajax had recent tegen Real Madrid in de Champions League de dubieuze eer om als eerste club een doelpunt afgekeurd te zien worden door de VAR. In België waren recent scheidsrechters en clubs betrokken bij een matchfixingschandaal.

Zullen de criminelen die hierachter zitten de volgende keer de doellijntechnologie of de VAR manipuleren? Als dit gebeurt zal dit ten koste gaan van het vertrouwen in het voetbal en ook van andere professionele sporten die gebruik maken van digitale technologie. Eén ding is zeker: supporters, sponsoren en liefhebbers moeten zeker weten dat deze technologie veilig is, want de belangen zijn enorm. Transparantie in de cyberveiligheid is daarom nodig, want sport is te mooi om ten prooi te vallen aan digitale criminelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *